Töltés...

Nincsenek aktív előadások ennél a rendezvénynél!

Esemény részletek

MÁTÉ PÉTER - 70. SZÜLETÉSNAPI EMLÉKKONCERT

Máté Péter
(1947. február 4 - 1984. szeptember 9.)

Tíz évvel ezelőtt egy hideg novemberi délután volt. Esett a hó. Egy kávézóban kerestünk menedéket. Üldögéltünk a csészénket szorongatva, és ekkor a rádióban felcsendült Máté Péter egyik gyönyörű dala. Ez a néhány perc mély hatást gyakorolt ránk. Beszélgetni kezdtünk Máté Péterről, és kiderült, hogy mindenkinek van valamilyen emléke, ami a művész egy- egy dalához kapcsolódik. Akkor, ott, azon a téli délutánon született meg a Máté Péter emlékkoncert gondolata.

Nem is várakoztunk sokáig, néhány nappal később felkerestük Máté Editet, az énekes - zeneszerző feleségét. Ő meghatódottan fogadta az ötletünket, és boldog volt, hogy méltó helyen, kiváló művészek közreműködésével emlékeznek meg Máté Péterről. Tetszett neki a lelkesedésünk, és azóta is élvezzük a támogatását.

A következő lépésben átgondoltuk, hogy kik azok a művészek, akiknek egyszerűen ott kell lenniük azon az estén. Valamennyien azonnal igent mondtak a megtisztelő felkérésre, hiszen mindegyikükre nagy hatással volt Máté Péter munkássága.

Ha őszintén magunkba nézünk, mi, hétköznapi emberek is rengeteg élményt kaptunk, és kapunk még ma is tőle, amikor valamelyik lemezét hallgatjuk. Hiszen nincs olyan emberi érzés, amit Máté Péter fel ne dolgozott volna a dalaiban. Barátság, család, hazaszeretet, szabadság, boldogság, szerelem, szakítás, magány, fájdalom, halál. Ezek olyan érzések, melyek mindannyiunk életében jelen vannak, és földi létünk során legalább egyszer valamennyien átéljük ezeket. Ezért is érezhetjük azt, hogy jó ismerősei, barátai vagyunk Máté Péternek. Oly könnyű azonosulni dalai mondanivalójával, mintha belelátna az emberek szívébe. Talán ebben rejlik egyedülálló sikere, amely a mai napig töretlen.

A KÖZREMŰKÖDŐ MŰVÉSZEK:

Malek Andrea:  
„Személyesen is ismertem Máté Pétert, de akkor még kisgyerek voltam, és nem  fogtam fel igazán, hogy ki is ő. Sokszor járt nálunk, mert apu hangszerelte sok dalát. Apukám csak azzal dolgozott, akit szeretett. Amikor csak tehettem, beültem a zongora alá, és hallgattam, ahogy dolgoztak. Egyszer egy nagy szabadtéri fellépésre mi vittük el neki a kottákat. Oda szaladtam hozzá és a kezébe nyomtam. Sohasem fogom elfelejteni, ahogy ott állt. Zárkózott, és titokzatos volt. Felnőttként nagyon megszerettem a dalait, mert sokszor úgy érzem, rólam szólnak. Benne ez volt a csodálatos. Úgy tudta megfogalmazni az emberi érzéseket, ahogy csak kevesen ezen a földön”

Erdélyi András (zeneszerző, Back II Black zenekar):
„Gyermekkoromban a szüleim hallgatták Máté Péter dalait. Akkor még nem tudtam, miért szeretik annyira ezeket a számokat. Nem is értettem igazán, miről szólnak. Később, már felnőttként rájöttem a dalok mondanivalójára, és számos kedvencem lett Máté Péter dalai közül. Amikor a Back II Black feldolgozta a Zene nélkül mit érek én című slágert, már teljes szívből és meggyőződésből énekeltem ezt a remek dalt. Akkor ismerkedtem meg Máté Péter feleségével, és a lányaival, ami nagy élmény volt számomra. Máté Péter zeneileg 10-20 évvel a kortársai előtt járt, és halhatatlan slágereket alkotott. Nagy veszteség, hogy már nincs köztünk. Jó volt látni több koncerten, hogy nem csak nekünk jelentett sokat a munkássága, hanem nagyon sok magyar és külföldi embernek.”

Havas Lajos (Bolyki Brothers, az emlékkoncert zenei vezetője):
„Kissrác korom óta ismerem, és szeretem Máté Péter dalait. Magyarországon zeneileg számos új dolgot alkotott. A dalszövegei pedig egyszerűen zseniálisak. Sokat adott az embereknek érzelmes szerzeményeivel, és mindezt úgy tudta előadni, hogy aki hallgatta, azonnal bele tudta magát képzelni abba a világba. Máté Péter a zenei szakma egyik legfontosabb alakja. Egyedülálló tehetség és egyéniség. Már várom, hogy újra adhassunk a közönségnek abból a zeneiségből, amit ránk hagyott.”

Solymos Tóni (előadóművész, énekes, zenész):
 „Ösztönösen érezte, hogy zenekarunk kvalifikált, nagyon jó zenészekből állt, és nagyon vonzódott hozzánk. Rádiófelvételeinek, zenei alapjának 80 %-át az Express játszotta. Mély beszélgetéseim vele a szakmáról: mi akarok lenni, zenész, zenekarral, vagy szólista énekes? Vagy mid a kettő? És hiába nézett ki kívülről másképp, - nem volt határozott ebben a döntésben. Nagy népszerűsége miért szerencsétlen távozása után jött meg? Rengeteg műsorban dolgoztunk együtt, külön élmény a fellépések előtti közvetlen jam-sessionok a félig felépített színpadon. Találkozások külföldön, nemzetközi műsorokban, nagy élmények és vodka mellett. Emlékezetes Leningrádi Máté koncert, ahova elvittük az egész nagy nemzetközi műsor valamennyi énekes szólistáját: Hallgassák meg a legjobb magyar énekest. Hogy váltott a koncert a negatívumból a végén az ünneplésbe?”

Kökény Attila:
„Létezik számomra néhány ikon, akik nélkül ma nem létezne magyar popzene. Ilyen ember számomra Máté Péter. Egy igazi zenei példakép, akinek a dalai kiállják az idő próbáját. Nincs olyan fellépésem, ahol ne követelné a közönség ki, hogy énekelnek tőle egy dalt. Ezért is volt megtisztelő a felkérés, hogy részt vegyek az emlékkoncerten. Már nagyon várom, hogy a dobos beszámoljon és kezdődjön….”

Bolyki György (Bolyki Brothers):
„Gyermekkoromban családi esemény volt a zenehallgatás. Öten vagyunk testvérek, így a szüleinkkel együtt heten ültük körül a lemezjátszót, amikor édesapánk feltette a legújabb bakelit lemezt. Ha könnyűzenéről volt szó, az csak is magyar előadó lehetett. Két kedvencem volt. Ihász Gábor és Máté Péter. Ők valahogy egymás ellentétei voltak. Ihász többnyire bizakodó, optimista, boldog hangvételű dalokat játszott. Máté Péternek pedig inkább szomorú számai voltak. Amikor meghalt, elkezdet keresni Ihász ellenpólusát, de nem találtam. Akkor jöttem rá, hogy Máté Péter csak egy volt.”

Gallusz Nikolett (színésznő):
„Egy olyan ember, aki a zenével foglalkozik, egyszerűen nem tud elmenni Máté Péter munkássága mellett. Egyedülálló dallam és érzelmi világával egyszerűen elbűvölte a közönséget. Először a Szenes Iván turnén énekeltem Máté Péter egyik dalát. Akkor jöttem rá, hogy ezeket a dalokat nem elég elénekelni. Rendkívül mély lelki, érzelmi töltettel rendelkeznek. Ha igazán jól szeretnénk átadni a közönségnek, művészi produkciót is igényelnek. Színésznőként engem vonzanak és inspirálnak a szerzeményei.”

Tabáni István (énekes, előadóművész):
„Máté Péter hangja egy olyan férfihang volt, ami még ennyi év távlatából is képes lenyűgözni, elvarázsolni engem. Élete jó példa arra, hogy igenis vannak emberek, akik nem pótolhatóak.”

Kovács Áron (műsorvezető, zenész, énekes):
„Megtisztelve éreztem magam, amikor a szervezők felkértek a Máté Péter 65 születésnapi emlékkoncert házigazda szerepére. A feladatom könnyebb és testhezálló lesz, hisz magam is énekelhetek két dalt Máté Péter slágerei közül.”

MÁTÉ PÉTER ÉLETÚTJA
Máté Péter 1947. február. 4.-én született Budapesten.

Finom invenciójú zeneszerző, kiváló hangszerelő, tehetséges énekes és zongorista. Énekesként sajátos egyéni stílust alakított ki; sikerre vitte a rock-termés legmodernebb, de ugyanúgy melodikus, „örökzöld” dalait is.
6 éves korától magánúton, 14 éves koráig zeneiskolákban, ismerős muzsikusoktól tanult zongorázni, gitározni, énekelni. Tanárai: Geszler György zeneszerző, Balassa P. Tamás és Bágya András a Magyar Rádió Könnyűzenei Stúdiójából.

Érettségi után, 1965-ben a TAXI Vállalatnál egy alkalmi együttesben énekelt, zongorázott, gitározott. Első hangfelvétele 1967-ben készült a Magyar Rádióban az Úgy várom, jössz-e már?, és a Mondd már című dalaiból, ahol még az Illés-együttes kísérte.

Később egy politikai beat fesztiválon első lett A néger zongorista című dalával. Itt elnyerte a legjobb férfi szólista díját is.

A Műszaki Egyetem Vásárhelyi kollégiumában hétvégeken saját zenekarával lépett fel. 1968. november 16- án a Műszaki Egyetemen megnyílt a Máté Klub.

1970. május 5- én vette feleségül Editet. Házasságukból két lány született. Mici, 1971. október 21- én, és Dorka 1978. április 28- án.

Máté Péter nevét a hatvanas évek második felében ismerhette meg az egész ország. 1972-ben a Hull az elsárgult levél című dala igazi sláger lett. 1973-74-ben az Express-együttessel lépett fel. A drezdai slágerfesztivál sztárja lett, és elnyerte a fődíjat.

1976-ban meghívták az írországi Castlebar Song Contest-re, ahol csak publikálatlan dalok szerepelhetnek. Tárd ki karjaidat című dalával első díjat nyert. Hangszerelte a Jézus Krisztus szupersztár magyar változatát (amelyben a Judást énekelte 1984-ben); kísérőzenét írt a Madách Színház részére A királynő katonái című Arnold Wesker- darabhoz. – F. m. Krízis (rock-musical, bemutató 1982); Kaméleon (musical, bemutató 1984); Elmegyek- Nicolas (világsláger, 1984).

Máté Péter közel 150 népszerű dal szerzője és előadója:
Azért vannak a jó barátok, Éjszakák és nappalok, Kell, hogy várj, Engedj el; Hazám; Életképek; Fény városa; Köszönöm, hogy rád találtam; Minden szónál többet ér egy dal; Mondd nekem; Ne kérd; Régi út; R és R; Rocky Lady; Sírj; Egyszer véget ér, Sohasem bánom; Százszor visszaadok mindent; Széttört tükörkép; Úgy várom, jössz-e már; Újra itt vagyok; Ez majdnem szerelem volt, Zúgva sírnak a fák, Elmegyek, Zene nélkül mit érek én, Hull az elsárgult levél, Egy darabot a szívemből, stb.
Ezek a dalok a mai napig sem veszítettek népszerűségükből…
37 évesen, 1984. szeptember 9.-én eltávozott tőlünk.
1984. szeptember 20.-án tízezrek állták körül ravatalát a Farkasréti temetőben.

A sors kegyetlen volt hozzá. Hozzánk talán még kegyetlenebb, hiszen olyan korán veszítettük el őt.

Azóta lehetnek Éjszakák és nappalok, mindig szívesen hallgatjuk valamennyi slágerét. Akárhová megyünk, valahol mindig ő áll ott, az út végén…


AZ EMLÉKKONCERT

Máté Péter 2017. február 4.-én ünnepelné 70.-ik születésnapját.
A tragikusan korán elhunyt művészről, méltóan szeretne megemlékezni a hazai zenei szakma, ezért ez alkalomból, nagyszabású exkluzív emlékkoncerttel kíván adózni, Máté Péter emléke előtt.

Az esemény helyszíne: a Budapest Kongresszusi Központ,
Novotel Budapest Congress & World Trade Center
Időpont: 2017. február 4. szombat 20.30

Az est házigazdája: Kovács Áron műsorvezető.

Díszvendégek: Máté Edit (Máté Péter özvegye) és családja

Fellépnek: Malek Andrea, Gallusz Nikolett, Tabáni István, Solymos Antal, Kökény Attila, a Back II Black zenekar és a Bolyki Brothers acapella énekegyüttes.

Az est során felcsendülnek Máté Péter legismertebb és legkedveltebb slágerei.

Az esemény garantáltan felejthetetlen élmény ígér a közönség számára.

Műsoridő: 2x60 perc

A művészeket állandó zenekar kíséri. Az állandó zenekart kiegészíti egy 11 tagú szimfonikus zenekar, 4 tagú fúvós szekció, és 2 tagú vokal szekció is.
Zenekarvezető: Végh Balázs  
A koncert művészeti vezetője: Havas Lajos

A dalok teljes hangszerelését a magyar zenei élet méltán elismert képviselői végzik. 

A koncertről hangfelvétel készül. A emlékkoncert után 3 hónappal a koncert teljes anyagát megjelentetjük CD  formátumban.

Információk, főszervező:
Kozma András: 06.30.203.58.22
matepeteremlekkoncert@gmail.com

Sajtókapcsolatok, interjúegyeztetés:
Varga Petronella 06 70 610 95 37
petronellavarga@gmail.com

További információk