Töltés...

Nincsenek aktív előadások ennél a rendezvénynél!

Esemény részletek

További szolgáltatási díj felszámolása nélkül, kérjük egyesével vásárolják meg belépőjegyeiket.

BALATONI BARÁTSÁG WORKSHOP
Balatoni sajtok és a Jásdi borászat borainak párosítása Wolf András moderálásával

Workshopunkban Balaton környéki sajtkészítők mutatják be sajtjaikat: Ivácson Attila (Ivácson Kézműves sajtok)- Félkemény tehénsajt; Kalla Roland (Sümegprága) – Kékpenészes; Bognár Edina (Ódor Dezső és Bognár Edina juhsajtműhelye) – Juh keménysajt; Szabó Bálint (Óbudavári kecskesajt) – Kecske krémsajt; Reményik Kálmán (Vászolyi sajtmanufaktúra) – Balatoni csemege sajt; amikhez a résztvevők a csopaki Jásdi borászat borait (Csopaki 2016, Chardonnay 2016, 3 dűlős Olaszrizling 2016, Ranolder fehér, Ranolder vörös) kóstolhatják Jásdi István borász személyes ajánlásával.
A sajt-bor párosítás kulináris játékában Wolf András executive chef lesz segítségünkre.

ETYEKI PÁROS WORKSHOP
Közép-magyarországi sajtok és az Etyek-Budai borvidék Debreczeni-Ferenczi családi borászat borainak párosítása

A sajtkultúra – a borkultúrához hasonlatosan – a gasztronómiai kultúra szerves része.

A sajt és a bor, e két csodálatos emberi produktum között sok a rokon vonás, hiszen minkét fajtából a legjobbakat gondosan kezelgetik, ápolják, érlelik, míg végül elérik teljes nagyszerűségüket.
A tökéletesen érlelt sajt és a hozzá jól megválasztott bor akár szerelmi viszonyba is képes keveredni egymással, s így szoktunk beszélni a sajt és a bor kapcsolatáról, mint ideális házasságról.

Ahol házasság van, ott ágy is akad. A bor számára az egyik ideális ágy éppen a sajt maga.
Noha a bor és a sajt általában is jól érzik magukat egymással, azért nem mindegy, hogy melyik sajtfajta melyik borral.
E téren nincsenek abszolút (esetleg kőbe vésett) szabályok, de vannak főbb tendenciák. A párosítások főbb elvei és irányai ismertek, többnyire hosszas tapasztalatokon alapulnak.

A mai gasztronómiai trendek előtérbe helyezik az egyes helyi termékek újrafelfedezését, a regionális kézműves ízek felkarolását.
A közép-magyarországi sajtok és a hozzájuk illő borok összekapcsolásával olyan új kulináris élmény születhet, amely az adott tájegység gasztronómiáját gazdagítja, összekapcsolódnak az érzékszervi, érzelmi, kulturális és kulináris összetevők és együtt egy még kiemelkedőbb értéket képviselnek.
Workshopunkban Hegedűs Imre (Etyektej) , Nagy László és Szabó Ildikó (Igmándi Sajtműhely), Tóth Ágnes (Újlaki Major Sajtműhely), Ficsor Árpád (Parasztsajt), Raffaelné Piller Ágnes (Vál-völgyi Kecskefarm) sajtkészítők mutatják be sajtjaikat, amikhez a résztvevők az Etyek-Budai borvidék Debreczeni-Ferenczi családi borászat borait kóstolhatják Debreczeni Kálmán borász vezetésével. A sajt-bor párosítási kulináris játékban Dr. Csizmadia András gaszto-filozófus lesz segítségünkre.
A nagy harmóniák lehetősége sajtok és borok között tehát adott. Érdemes ezekkel eljátszani egy kicsit. Keressük meg kedvenc sajtjaink méltó párját!

PALÓC KOMASÁG WORKSHOP
A sör fantasztikus párosítás a sajthoz, mivel a benne lévő szénsav a sajt zsírosságán áthatolva lehetővé teszi, hogy találkozni tudjanak a sörben lévő aromák a sajtban lévő aromákkal. Hasonlóan a borokhoz az azonos régióból származó sörök és sajtok illenek a legjobban egymáshoz, de a legfontosabb természetesen a minőség. A manapság a hazai piacon megjelenő kézműves sörök változatos ízvilága lehetővé teszi, hogy az önmagukban is érték-élményt nyújtó kézműves sajtkülönlegességekhez kínáljuk őket, és ezáltal egy új szintre emeljük a gasztronómiai élményt amit együttes fogyasztásukkor átélhetünk. A sajt – sör párosításnál eljátszhatunk azzal, hogy az aromák kiegészítsék egymást, vagy éppen kontrasztjai legyenek egymásnak.  Kötelező párosítási szabályok nincsenek, minél többet tapasztalunk annál mesteribb szintre juthatunk.

Workshopunkban palóc és palócföld közeli szomszédságában működő sajtkészítők: Maszlik Családi Gazdaság (Szente), Szuha Község Sajtüzeme (Szuha), Vidák Lili-Lilisajtműhely (Egyházasdengeleg), Sánta Judit-Nagyrédei Kecskefarm (Nagyréde), Urbán Tibor-Tolbán sajt (Erdőkürt), Forró Tibor- Brevico (Gödöllő),  mutatják be sajtjaikat, amelyekhez a rétsági Fűtőház Sörfőzde világhírű söreit kínáljuk.

TOKAJI HÁZASSÁG WORKSHOP
Tokaji borokhoz ajánlott magyar sajtok
Kék sajthoz a legjobb választás a Tokaji aszú. Ezt hirdeti Fiona Beckett, a leghíresebb angol gasztronómiai szakértő az ételek és italok párosításával foglalkozó honlapján. Nagy büszkeség ez nekünk magyaroknak, hogy a világban ha valaki kék sajthoz akar bort találni elsők között ajánlják neki a Tokaji aszút.

A sajt a bor tejtestvére. A bor és sajt évezredek óta legendás párost alkotnak. Mind a boroknak, mind a sajtoknak rendkívül gazdag és sokrétű az illat-, íz- és aromavilága, együtt egyedülállóan szép harmóniát tudnak létrehozni, ha megfelelően vannak párosítva. A mai gasztrotrendek előtérbe helyezik az egyes helyi termékek újrafelfedezését, a helyben készített kézműves termék felkarolását. A borok- sajtok párosításánál is ajánlott ugyan szem előtt tartani a regionalitást, de a tokaji borokkal egyedi mivoltuk miatt kivételt tehetünk és hazánk egész területéről kereshetünk hozzájuk sajtokat. A tokaji borok és hozzájuk megfelelő sajtok összekapcsolásával olyan új kulináris élmény születhet, amely hazánk gasztronómiai kultúráját gazdagítja, összekapcsolódnak az érzékszervi, érzelmi, kulturális és kulináris összetevők és együtt egy még kiemelkedőbb értéket képviselnek.
Workshopunkon a tolcsvai Dr. Kiss István Pincészetének boraihoz hazai sajtokat párosítunk.
Játékos ízutazásunk során a kóstolt sajtok és borok egyenrangú barátok és barátaink lesznek, ha nyitottak vagyunk egy új kulináris élmény befogadására.

BÉKÉSI CIMBORÁK WORKSHOP
A sajtok és a sörök párosításának kérdése csak a közelmúltban kapta meg az őt megillető figyelmet, jóval lemaradva a borok és sajtok együttes ízélményének élvezésétől. A kézműves sörök és a kézműves sajtok hazai térnyerése keltette fel az az igényt, hogy együtt is kínáljuk őket. Hogy hogyan is kezdjük neki ennek a feladatnak? A párosításra kétféle lehetőség nyílik: az egyeztetés vagy a szembeállítás, ahogyan általában teszik. Az előbbi esetben az ételnek és sörnek hasonlók a tulajdonságai, s kölcsönösen erősítik egymást, míg az utóbbi esetben ellentét áll fenn, s a két véglet egymást gyengítve egyensúlyt teremt.  De soha sem az a cél, hogy lándzsát törjük az egyik vagy a másik párostás mellett. Hiszen gondoljunk csak bele a legjobb párosítás nemcsak a sajttól vagy a sörtől függ, hanem a helyiségtől, társaságtól és a vendég kedélyállapotától is. Kóstoljunk tehát szabadon, hallgassuk meg a szakértők tanácsait de bízzuk magunkat az érzékeinkre!

Workshopunkban Békési sajtkészítők sajtjait: Kiss Ferenc- Kiss Házi Sajt (Körösladány), Madzagflavi Sajt (Békés),  Italiagro (-Mezőtúr-Gyomaendrőd), kóstoljuk a Szent András Sörfőzde söreivel.

ÉDENKERTI TALÁLKOZÁS WORKSHOP
Azt gondolnánk, hogy a sajtok csak borokkal esetleg sörökkel együtt fogyasztva adnak különleges ízélményt, pedig  ha tudnák, hogy milyen finomak a sajtok gyümölcslevekkel és lekvárokkal! …Csak tudnunk kell azt, hogy melyik sajthoz milyen gyümölcsöt fogyasszunk. Ehhez adnak tanácsot gasztronómiai szakembereink a sajt-gyümölcs workshopunkon.