JÓZSEF  - Jegyek / Vásárlás

József és a színes Jegyek - Jegyek József és a színes Jegyek©

Elérhető dátumok

Részletes keresés

Esemény részletek

A rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható!


Andrew Lloyd Webber csodálatos műve a Biblia legszebb, drámai fordulatokban leggazdagabb történetén, a József legendán, illetve Thomas Mann tetralógiáján alapul.


A JÓZSEF LEGENDA...

Jákob, ősatyáink egyike tizenkét fia közül Józsefet szereti a legjobban, elkényezteti, csíkos köntöst csináltat neki, amely a kiválasztottságot, az elsőszülöttségi jogot jelenti. József álmokat tud fejteni. Fivérei féltékenyek, gúnyolják, el akarják pusztítani öccsüket.

Bedobják egy elhagyott kútba, vándorkereskedők megtalálják és eladják Egyiptomban a fáraó főemberének, a gazdag Putifárnak.

József Putifárnál ügyessége révén a ház gondnokává lép elő. Putifár felesége szemet vet Józsefre, aki szép termetű és szép arcú ifjú.

József vonakodik, nem akar véteni ura ellen. Az asszony bosszúból megrágalmazza, bevádolja Putifárnál. József börtönbe kerül, ahol rabtársai álmait magyarázza. Kiszabadulva, a fáraó is igénybe veszi az álomfejtő kivételes képességét, aki megjósolja neki, hogy Egyiptomra hét bő esztendő, majd hét szűk esztendő vár.


THOMAS MANN JÓZSEF TETRALÓGIÁJA...

A huszadik század kimagasló géniuszát, Thomas Mannt is megihlette a József legenda. Tetralógiája a téma ironikus, játékos és felemelő nagy eposza, amelyet 1933 és 1943 között, részben már svájci és amerikai emigrációjában írt.


"Mélységes mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek?"


Egy késői kor nagy szelleme száll le az ősi múltba ezért a történetért és a teremtés óta eltelt sok ezer év alatt gyűjtött

emberi tudás minden eszközével, az érett kor parodisztikus játékosságával és humorával vetíti rá a maga késői korára az emberiség történetét.

József képességei révén formálni akarja a világot, az emberek javára. Az individualista önelégültsége humanistává módosul.


"...Nevetséges az, aki jog és józan ész ellenére csak azért él hatalmával, mert az az övé. És ha talán ma még nem is nevetséges, a jövőben az lesz, mi pedig a jövővel tartunk. Nyugodtan alhattok!"


A JÓZSEF MUSICAL...

Andrew Lloyd Webber és sok éven át vele együtt dolgozó alkotó társa, Tim Rice szövegíró kollégiumi szobatársakként találtak rá a József témára. Felnőttpukkasztó, szertelen művet alkottak belőle, amely 1967-ben oratórikus formában került színre. Már ebben a verzióban is halmozta a sikereket. "Felnőtt" színpadon, kibővítve, 1972-ben az edinburghi fesztiválon mutatták be. Webber végül is fittyet hányva a színpad törvényeinek, egymást követő dalok laza szerkezetű sorában meséli el a kiválasztott fiú történetét, akinek kitaszítottsága és felemelkedése a megbocsátás és a tolerancia nagy példázata.


A darab bejárta a világ nagy színpadait és mindenütt hatalmas sikerrel játsszák.


Webber áradó melódiái, szellemes, friss stílusváltásai remek, szórakoztató, ironikus és ugyanakkor ihletett, katartikus élményt nyújtanak.


Szereposztás

József- Nagy Sándor/ Puskás Péter/ Serbán Attila

Mesélő- Gallusz Nikolett/ Ladinek Judit/ Polyák Lilla

Fáraó- Barát Attila/ Gáspár László/ Posta Victor/ Vastag Csaba

Jákob- Koltai János/ Lőte Attila

Putifárné- Gallusz Nikolett/ Ladinek Judit/ Vaszilenko Eugenia

Ruben / Putifár- Barát Attila/ Ömböli Pál

Juda- Arany Tamás/ Németh Gábor/ Szente Vajk

Simeon- Sándor Dávid/ Weil Róbert

Levi / Pék- Ádok Zoltán/ Kiss Ernő Zsolt/ Németh Gábor

Iszakar- Ködmen Krisztián/ Nagy Róbert

Naphtali / Pohárnok- Barabás Kiss Zoltán/ Csórics Balázs

Dan- Cseh Richárd/ Kiss Ernő Zsolt/ Kovács Péter

Aser- Kasuba Gábor

Zebulon- Radványi Attila

Gád- Jencski Zoltán

Benjamin- Pap Kristóf/ Sárközi Gyula József

További információk