NIKOLA TESLA KIÁLLÍTÁS  - Jegyek / Vásárlás

tesla - Jegyek tesla©

Nincsenek aktív előadások ennél a rendezvénynél!

Esemény részletek

Az időpontok megtekintéséhez kattintson a „További időpontok” linkre.↑


A kiválasztott idősáv a belépés idejét jelenti.


A kombinált jeggyel a Nikola Tesla kiállítás mellett az Elektrotechnikai Múzeum állandó kiállítása is megtekinthető


Megváltott jegyével kapcsolatos módosítási kérelmét kérjük, legkésőbb a jegy érvényességi napját megelőző nap 16:00h-ig jelezze elérhetőségeinken, hogy kollégáink segíthessenek a probléma orvoslásában.


 


Az elektrotechnikai kiállítás keddtől-szombatig tart csak nyitva 11-19h között.


 


 
A KIÁLLÍTÁSRÓL:


Mivel TESLA neve és öröksége világszerte mint „forró” téma, látványosság és inspiráció éled újjá, létrehoztunk egy olyan multimédiás bemutatót, amelyben a játékos kortársi installációk, a legmodernebb technika és a konkrét életnagyságban megvalósított tervek találkoznak.


A kiállítás a világhírű és rangos díjakkal jutalmazott művész, Helena Bulaja Madunić, valamint kurátor- és tervezőtársai, Maria Del-Santo, Elena Degli Innocenti, Max Pinucci és Miguel A. Delgado, és egy nemzetközi és hazai művészekből álló csoport 15 éves munkáját jeleníti meg, akik a művészet és a tudomány közös területén dolgoznak, egyesítve a film, az animáció, a video-művészet és a technikai újítások adta lehetőségeket. A projekt igazgatója és a nemzetközi tervezőcsapat vezetője, Sascha Machiedo ipari tervező és múzeumi tanácsadó a művészi, kulturális és üzleti projektek területén és a világszerte rendezett kiállításokon több mint 20 éven át szerzett szakmai tapasztalatot.


A Nikola Tesla – Mind from the Future kiállítás, amelyet a zágrábi Meštrović Pavilonban mutattak be 1917. november 25-től 2018. április 2-ig, a projekt kialakulásának kezdetétől élvezhette a Horvát Köztársaság elnöke, Kolinda Grabar-Kitarović, valamint Zágráb városa, Karlovac városa, a Kulturális Minisztérium, az Idegenforgalmi Minisztérium, a Tudományos és Oktatásügyi Minisztérium és a Környezetvédelmi és Energetikai Minisztérium kiemelt támogatását.


A kiállítás alapvetése az, hogy a Nikola Tesla – Mind from the Future kiállítás nem pusztán a kiállított tárgyak statikus bemutatása, hanem a képük és működésük alkotta komplex élmény. Ennek köszönhetően a kiállítás mindenféle szakmai területről és minden életkorból vonzza a látogatókat, ezáltal ideális közeget kínál vállalati és közösségi események, programok és prezentációk természetes, informális, kötetlen stílusú megrendezéséhez is.


A Nikola Tesla – Mind from the Future kiállítás célja, hogy Teslát közös horvát-magyar kulturális örökségként mutassa be, valamint támogassa és ösztönözze a művészi alkotómunkát, az eredeti tehetséget, a találékonyságot és a vizuális művészetek legújabb technikáinak felhasználását.


A Nikola Tesla – Mind from the Future kiállítás és a hozzá kapcsolódó programfoglalkozások a felfedezetlen lehetőségek tárházát kínálják, amelyek által Budapest Tesla kreatív munkáinak kulcsfontosságú színhelyeként határozhatja meg magát. A hazai és külföldi művészek kapcsolatai révén a kiállítás hozzájárul Horvátország és Magyarország nemzetközi szintű láthatóságához – Zágrábtól Budapestig és a 2020-ban Dubaiban rendezendő World EXPO-ig.


 


A KIÁLLÍTÁS ELVE


A több médiumot átfogó dokumentumfilm, a Helena Bulaja Madunić képzőművész által megálmodott és megrendezett „Mechanical Figures – Inspired by Tesla” [Tesla által ihletett mechanikus alakok] afféle „séta a mozi élményében” – a térbeli galériainstalláció, a „Nikola Tesla – Mind from the Future” azzal a kiemelt szándékkal jött létre, hogy a látogatót végigkalauzolja Tesla elméjének világában.


A kiállítás rendezőelve olyan ötletek jelentőségét és lehetőségét szeretné kiemelni, amelyek még nem materializálódtak, de az új élet rendkívül fontos és valódi generátorai. A hármas szám Tesla számára rendkívül fontos mágikus szimbolikáját alapul véve történetünk helyszíne három fő konceptuális és valóságos térre oszlik, ezek: az „Előcsarnok”, a „Piano Nobile” és a „Tesla szoba”.


AZ ELŐCSARNOK:


Az ipari korszakból származó elektromos gépekben bővelkedő Műszaki Múzeum segítségének hála, a látogatót Tesla vasból öntött, erőteljes vonásokkal megalkotott szobra fogadja, ahogy a földből kiemelkedve kezét az ég felé tárja. Tesla távirányítású hajómodellje 6 méteres nagyságban, egy tonna súlyban, afféle térbeli-szobrászi vas-vázlat a jövő távirányítású hajómodelljéről.


A PIANO NOBILE


Ebbe az új dimenzióba a látogató szó szerint Teslán át lép be, a Tesla Loft felső galériaszintjén áthaladva, ahol a „Piano Nobile” fogadja. Itt bepillantást nyerhet Tesla mérnöki eredményeibe, és találkozik azokkal a darabokkal, amelyek számos Pop-Art művészt ihlettek meg a világ minden táján. Ez a részleg – különösen a gyerekek számára – lehetővé teszi, hogy megtapasztalják az interaktív Tesla-színház varázsát, ahol, ha csak egy pillanatra is, Teslává válhatnak, és élvezhetik a „Tesla – The Invention of a Dream” [Tesla – Egy álom találmánya] című futurista 3D-s animációs film szürrealista világát.


A TESLA SZOBA


A Piano Nobiléből a látogató a kiállítás szívébe – a Tesla szobába – lép, ahol Tesla zseniális „mind from the future”, azaz jövőbe látó elméje idéződik meg egy pillanatra. Ez a mágikus, 600 négyzetméteres, immerzív multimédiás installációkkal teli terület Tesla legutolsó konceptuális szabadalmát – a Gondolatvetítőt – éleszti fel.


Miközben a látogató végighalad a kilenc térben, amely kilenc fejezetet jelképez a történetben, Tesla barátai és kortársai lesznek személyes kísérői az egyes állomásokon:


1. GYEREKKOR: Lika


2. ISKOLAÉVEK: Karlovac


3. Indulás EUROPÁBA


4. Az első fontosabb felfedezések BUDAPESTEN


5. UTAZÁS AMERIKÁBA egy óceánjáró fedélzetén


6. Jelentős felfedezések NEW YORKBAN és a NIAGARÁN a 19. század végén


7. COLORADO SPRINGS LABORATÓRIUM – első pillantás a világűrbe és a Mars vizsgálata


8. TESLOPOLIS – egy varázslatos felhőkarcoló a virágzó Art Deco New Yorkjában


9. A RÁDIÓ ÁLMA – egy ember víziója, amelybe a kortárs humanista retro-futurista valóság kapaszkodhat


E komplex történetmesélő installáció segítségével a látogató Horvátországból Új-Zélandra utazhat, és olyan nagyságokkal „találkozhat”, mint Mark Twain, Stanford White, J.E.R. Houdin, Thomas Edison, Georges Méliès, Terry Gilliam, Laurie Anderson, Marina Abramović, Andy Serkis… hogy csak néhányat említsünk.


Olyan ez, mint az Alíz Csodaországban, a múzeum látogatója bizonyosan élvezni fogja Tesla kreatív szellemének szépségét, miközben végigköveti életét a születésétől a haláláig, és Tesla személyiségét teljesen új, eddig fel nem tárt perspektívából láthatja, amely elsősorban a munkája fejlődésére és hatására fókuszál az optikai játékok, az animáció, a fényképészet, a film, a zene, a sci-fi, a számítógépes játékok, a kognitív pszichológia, az asztronómia, az art deco és a szórakoztatóipar fejlődésének területén, abból a gondolatból kiindulva, hogy Tesla által inspirálva lenni annyi, mint felébreszteni magunkban a kreatív élet kódját – és ez a legfontosabb üzenet, amelyet a kiállítás a nagyközönséggel közölni kíván.


 

Esemény galéria

További információk