Rieger_Rhodes - Jegyek

Rieger Rhodes Quartet koncert

Nincsenek aktív előadások ennél a rendezvénynél!

Esemény részletek

Élőben a stúdióban! | Exkluzív lemezbemutató koncert a legendás Rottenbiller utcai stúdióban


A Rieger Rhodes Quartet januárban készítette el lemezét Long-lost Brothers címmel, a Rottenbiller utcai stúdió nagyfeljátszójában. A lemez anyag a patinás svájci jazz kiadó a U N I T Records gondozásában jelent meg idén szeptemberben.


A RRQ egy dinamikus jazz quartet a 70-es évek Fender Rhodes hangzásával.


A 2018-ban alakult formációt a jazz nagy swing-bebop előadóinak és szerzőinek tisztelete ihlette. Felállásuk különleges hangzását, a 70-es évek analóg elektromos zongorája, a Rhodes piano adja. A zenekar repertoárját a friessen megjelent debütáló albumuk számai adják. A quartet alapítói és az album anyagának szerzői: Rieger Attila és Rozsnyói Péter a Liszt Akadémia Jazz tanszékén ismerkedtek meg. A diploma után útjaik különváltak, de majd’ 15 év után újra keresztezték egymást.


A Fender Rhodes a 70-es évek analóg elektromos zongorája a gitáréhoz hasonló hangszedőkkel szólal meg a puha, cselesztára emlékeztető varázslatos csilingelő hangján. Hazai színpadjaink gyakran nélkülözik az akusztikus-zongorát vagy -pianínót, ezért szerettem volna egy olyan utazó megoldást, ahol nem szorulunk a mai digitális hangszerek zongorahangjára. A Fender Rhodes a modern jazzben is gyakran használt legendás és teljesértékű hangszer. A felvételen egy 50-es évekbeli Böhm csöves erősítőn szólal meg.


Fellépő művészek:


Rieger Attila - gitár

Rozsnyói Péter - zongora

Horváth Albert - Fender Rhodes

Oláh Zoltán - bőgő

Csízi László - dob


Az est házigazdája, konferansza Hajdu Klára az idei év Év Énekesnője (MagyarJazz, JazzMa) díjas előadóművésze.


“Ez egy gyönyörű lemez nagyszerű szerzeményekkel Rieger Attila és együttese előadásában. Attila hihetetlen hangzásvilágot jelenít meg fantasztikus gitárjátékával, amely nagyon egyéni és érett zeneiséget tükröz. Az együttes rendkívüli érzékenységgel, beleérzéssel és kellő nagyvonalúsággal hozza felszínre minden egyes szerzemény hangulatát. Nagyszerű zene!!”Az est házigazdája, konferansza Hajdu Peter Bernstein, New York

Rieger Attila 2004-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-gitár szakán Babos Gyula és Horányi Sándor növendékeként. A magyar jazz szcéna meghatározó egyénisége, Fonogram-díjjal kitüntettet zenész. (2010. Juhász Attila Jazz Quartet - Az év jazz albuma díj)

___

Videók:

Rieger Rhodes Quartet | Long-lost Brothers | Teaser - ajánló https://www.youtube.com/watch?v=obqfbcdIJYE

Circle | Rieger Rhodes Quartet | NEW RELEASE! : https://www.youtube.com/watch?v=d9Q8MzY19FAű

A lemzanyag online is elérhető itt: https://orcd.co/longlostbrothers

Kreditek:

fotók: Birtalan Zsolt és Gulyás Kristóf

design: Nemes Péter

A CD a Nemzeti Kultuális Alap támogatásával jöhetett létre.