The Art of Banksy:Without Limits

Nincsenek aktív előadások ennél a rendezvénynél!

Esemény részletek

Tisztelt Vásárlóink!

Magyarország kormányának hétfői döntése értelmében a koronavírus miatt kellett bezárni a kiállítást.

A későbbi időpontokra szóló jegyek érvényesek lesznek, amint újra kinyit a kiállítás. Kérjük kövesse figyelemmel weboldalunkat, amint új információnk van a kiállítással kapcsolatban feltüntetjük majd.

A jegyek visszaváltására jelenleg nincs lehetőség, mivel a kiállítás elhalasztásra került nem lemondásra.

Megértését köszönjük!

 

 

 

A The Art of Banksy kiállítás egy utazó tárlat, amit a Godot Kortárs Művészeti Intézet és a TulipánTündér jóvóltából most a hazai közönség is megtekinthet.

 

Banksy graffitisként a 90-es években kezdte el illegális művészeti tevékenységét, ami felkeltette az utca emberének érdeklődését és a művészeti szcéna felöl is egyre nagyobb figyelmet kapott. Habár galériában nem mutatta be alkotásait, 2000-ben társával és menedzserével, Steve Lazarides-szel, aki elindította Banksy-t karrierje útján, papír- és vászonnyomatok sokszorosításába kezdtek.

 

A falak festéséhez készült stencileket átméretezték, majd újabb és újabb sorozatokban kezdték árusítani, kezdetben egy autó csomagtartójából. Az idő múlásával egyre több ilyen print bukkant fel a másodlagos piacon. A munkák bekerültek aukciókra és egyre elképesztőbb rekord áron ütötték le a szenvedélyes gyűjtők.

 

Banksy saját kiállításai /Existstencilism (2002), Turf War  (2003), Barelley Legal (2005), Dismaland (2015)/ alkalmából is egyre több papír vagy vászon alapú alkotást készített, sőt olyan is akad köztük, melyek graffiti formájában falakon sosem voltak láthatók, azonban a kiállításaira print formájában ajándéktárgyként adta vendégeinek.

A Flying Coppers, ami a kiállításon a plafonról belógatva látható, megidézi Banksy London-i egy hétvégés kiállítását a Turf War-t,  ahol hasonlóképpen installálták.

Sorozatait 50-es, 120-as majd 600-as példányszámban tette elérhetővé, aláírt és aláíratlan formában egyaránt a nagyközönség számára. Banksy rendkívül aktív képzőművész, akinek legalább 1000 alkotása létezik és feltételezhető, hogy egyes műveiből közel 1000 darab replika készülhetett.

 

Az utazó tárlatokon látható munkák ezért, így a The Art of Banksy is, nyomatokból álló gyűjteményes kiállítások, amelyhez Banksy, az ismeretlen művész nem járul/ nem járulhat hozzá. Hogy miért? Mert kiléte ismeretlen, hiszen a graffiti illegális tevékenyég, törvény által büntetendő cselekedet.

 

A Banksy ikonikus műveit nyomatok formájában bemutató művek mellett, graffiti reprodukciók is láthatók, amelyeket magyar graffiti művészek Csere Ákos, Czímer Zoltán, Horváth Gergő, Németh Zoltán hívtak életre Banksy pontos stenciljei alapján.

 

A budapesti kiállítás két különlegességgel is készült a közönség számára. A többségében 2005-2008 közötti időszakra tehető alkotások mellett, Banksy egyik legfrissebb eredeti művét láthatjuk, amely egyenesen Bethlehemből, a Banksy által üzemeltetett The Walled Off Hotelből érkezett.

 

Valamint a kiállítást kiegészítettük egy augmented reality (AR) Museum Guide applikációval, amely megidézi a városfalakat és idehozza az eredeti alkotásokat még izgalmasabbá téve a barangolást Banksy világában.

 

A kiállítás célja, hogy minél átfogóbb képet adjon Banksy művészeti tevékenységéről. Az itt látható kiállítás nem a hagyományos időrendi tematikát követi, hanem Banksy legfőbb témáit mutatja be. Az első szakasz, a punk gyökerekkel rendelkező lázadó srác viszonyulását érzékelteti a brit hatalmi rendszerrel szemben. Tovább haladva „az állatok öble” következik, ahol Banksy kedvelt és visszatérő antropomorfizált állat alakjait tekinthetjük meg. Ezt követően háborúellenes missziójába kapunk betekintést, valamint a fogyasztói társadalmunk számára tükröt tartó szarkasztikus, a fekete humortól nem mentes munkái láthatók.

A tárlat közelebb hozza a nagyközönség számára a Banksy jelenség lényegét, valamint gondolat ébresztőként felnyitja szemünk, saját világunk konvencióinak visszásságaira.

„Banksy a közönségé” – Steve Lazarides

 


A kiválasztott idősáv kizárólag az érkezés időpontját jelenti, a kiállítás megtekintése körülbelül 1-1,5 órás időtartamot ölel fel.


Jegyek:

Diák / nyugdíjas / gyerek: érvényes diák vagy nyugdíjas igazolvánnyal,
0-6 éves korig a kiállítás megtekintése díjmentes.
Gyermek jegy: 6-14 éves kor között
Családi jegy: 2 felnőtt + 2 gyermek / diák / nyugdíjas részére

A jegyek elővételi áron válthatóak meg webshopon keresztül, helyszínen a jegyárak magasabbak. 

Egyénileg és csoportosan is várjuk szeretettel az érdeklődőket a kiállításon.

Csoportos foglalásokért és díjmentes tárlatvezetésért keressen minket az alábbi elérhetőségünkön:
EMAIL: theartofbanksybudapest@gmail.com
TELEFON: +36-20-808-9198

Esemény galéria